Miért utálunk ajánlatot írni? (1. rész)

Utálsz ajánlatot írni. Minden kollégád utál ajánlatot írni. Mindenki, akit ismersz a szektorban, utál ajánlatot írni. Mindenki, akivel munkakapcsolatban állsz, utál ajánlatot olvasni. Miért? Miért? Miért?

Amikor belekezdtél abba, amit most csinálsz, még eszedbe sem jutott, hogy napi szinten fogsz ajánlatokat írni, most pedig ott tartasz, hogy hetente többet is ki kell izzadnod magadból. Közben azt mondogatod magadnak, hogy az ajánlatírás is a munkád része, egy szükséges rossz az üzleti életben, vagy hogy az értékesítési folyamat lényeges alkotóeleme. Bármivel is nyugtatgatod magad, attól még utálsz ajánlatot írni.

Utálod, hogy nem tudod, mit tartalmazzon.

Utálod, hogy nem tudod, hogyan árazd be.

Utálod, hogy ha túl magas az ár, akkor elveszted az üzletet.

Utálod, hogy ha túl alacsony árat adsz, akkor pedig hiába nyered meg, veszteséggel fogod zárni.

Halogatod. Azt kívánod, bárcsak már készen lenne. Végül befogod az orrod, és megcsinálod. Aztán elküldöd, és várod a választ. 

Vajon vissza fognak jelezni?

Lehet, hogy soha többet nem hallasz felőlük? 

Mikor érdeklődj, hogy ne tűnj túl rámenősnek? 

Igen, az ajánlatírás néha túl sok stresszel jár, pedig mindössze három egyszerű dolgot kellene figyelembe venned ahhoz, hogy ez is a munkád élvezetes része lehessen:

  1. Ismerd meg az ügyfelet, mielőtt az ajánlatírás mellett döntesz.
  2. Ne írj ajánlatot olyan cégnek, akik soha nem is hallott és nem is akar hallani rólad. 
  3. A kevesebb több.

Sok bánattól és felesleges energiabefektetéstől kímélheted meg magad azzal, hogy ajánlatírás (vagy nem írás) során észben tartod a fentieket. A végére pedig csak úgy itt hagyunk egy nagyon találó mondatot, melyet egy üzletfejlesztéssel foglalkozó cikkben találtunk: “Megmondom, miért vesztettél, ha megmondod, miért tettél ajánlatot.”

Négy részből álló sorozatunk második részében megnézzük, hogyan ismerd meg az ügyfeled, és hogyan érdemes párbeszédet folytatnod vele a költségvetésről. 

A harmadik részben azt nézzük meg, hogyan teszi hatékonnyá és kedvelteti meg veled az ajánlatírást egy ajánlatkészítő szoftver.

A negyedik részben pedig megnézzük azt, hogyan zárd le az ajánlatokat. 

Szeretnéd hatékonyabbá tenni az ajánlatadással kapcsolatos folyamataidat? Ajánlatkészítő szoftverünkben, a Droposalban számos gyönyörű és funkcionális árajánlat-sablon közül válogathatsz, amelyek nagyban megkönnyítik egy ajánlat összeállítását. Regisztrálj webinárunkra, ahol részletesen megismerkedhetsz a Droposal működésével, vagy próbáld ki ingyenesen! Kattints a linkre, és 14 napig használhatod a szoftvert díjmentesen, kötelezettségek nélkül.

Ne maradj le a legújabb cikkeinkről

Küldetésünk a tudásmegosztás, ezért elküldjük időnként a legfrissebb cikkeinket. Megéri feliratkoznod!

További cikkeink

Regisztráció bemutatóra

Töltsd ki az alábbi adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot, hogy körbevezethessünk