Hibák, amiket ne kövess el árajánlat készítéskor

Az értékesítők néha nem órákat, hanem akár heteket is eltöltenek egy ajánlat elkészítésével, majd elküldik azt, bízva abban, hogy most talán végre egy új ügyféllel bővül a kliensek listája. De sajnos elutasítják a javaslatot, és ez nem az első eset. 

Ilyenkor az első gondolat mindig az, hogy vagy a termék vagy szolgáltatás nem elég jó, vagy pedig annak az ára, pedig gyakoribb eset, hogy szimplán az árajánlatot készítettették el rosszul, esetleg nem megfelelően tálalták.

Nem elég, ha az ajánlat csupán csak egy árlista. A kiküldött dokumentumnak hasznos információkat kell tartalmaznia az elvárásokról mindkét féltől, szakmailag helytállónak kell lennie és nem utolsó sorban a külalakja is rendkívül fontos lehet. Világos, tömör és meggyőző javaslatokat kell prezentálnia professzionális formában.  

Ez elsőre egyszerűen hangozhat, de a versenytársak is ugyanezt próbálják elérni, így fontos, hogy semmilyen, még a legapróbb hiba se vegye el a lehetőségét annak, hogy téged válasszon a potenciális ügyfél a konkurencia helyett. Annak érdekében, hogy elkerüld ezeket a hibákat és növeld az esélyét annak, hogy a vállalkozásod több eladást generáljon, összeszedtük neked a leggyakrabban elkövetett hibákat, amiket jobb ha minden erővel elkerülsz, mikor árajánlatot készítesz.

#1 Nem ellenőrzöd le a dokumentumot

Biztosan azt gondolod, hogy ez az első pont teljesen egyértelmű mindenkinek, de meglepő, hogy mennyi cég küldi ki elgépelési, helyesírási, sőt sokszor nyelvtani hibával az ajánlatot. Pedig semmi sem fogja hamarabb elüldözni a potenciális ügyfeleket, mint egy ilyen alapvető hiba. Biztosak lehetünk abban, hogy az, aki egy hibás ajánlatot kap kézbe, az azt fogja gondolni rólad, hogy ha egy egyszerű dokumentumot ennyire hanyagul kezelsz, akkor biztos a terméked vagy a szolgáltatásod is gyenge minőségű lesz.   

Ezért hiába tűnik elhanyagolható, vagy magától értetődő pontnak, kiemelten fontos, hogy többször is átnézd az anyagot, de a legjobb ha másokkal is ellenőrizteted az ajánlat helyességét, hogy kiszűrd a legapróbb tévesztéseket is. Lehet, hogy így több idő lesz, míg elküldöd az ajánlatot, de inkább menjen ki egy kicsit később, mint hogy hibásan, mert akkor biztos búcsút mondhatsz az üzletnek.

#2 Sok különböző verzióból áll az ajánlat

Nagyon ritka, hogy valami elsőre tökéletes legyen, de ezzel nincs is probléma. Azonban, mikor több ember összeműködve próbálja a sokadik változatát szerkeszteni egyetlen ajánlatnak, az nem csak hogy rengeteg időbe kerül, de elég nagy káoszt is szülhet. Könnyű elveszíteni a fonalat és teljesen eltérni az eredeti elképzeléstől ilyenkor, ráadásul utólag nagyon nehéz kezelni a sokféle verziót.

Nem is beszélve arról, hogy mennyire bonyolult nyomon követni és kikutatni a sok e-mail váltásból, hogy mely kért változtatások lettek már módosítva a dokumentumban és melyek azok, amik még váratnak magukra. A több helyen tárolt, több féle fájl rendszerezése és az épp a legújabb változat megtalálása szinte lehetetlen feladat, főleg ha többen is dolgoznak egy ajánlaton. 

Az nem elég, hogy ez megannyi stresszes szituációt és kétségbeesést okozhat, de az elvesztegetett idő, és végül a kevésbé átlátható, végleges dokumentum kihagyott üzleti lehetőségekhez vezethet.

#3 A dokumentum nem átlátható,  nem jól szerkesztett

Az ajánlatoknak összeszedettnek és átláthatónak kell lenniük, hogy professzionális képet mutasson a cégről, és ami még fontosabb, hogy a potenciális ügyfélnek pontosan meg kell értenie, hogy mit is ajánl a vállalkozás számára. 

Meglepő módon sok árajánlat esetében nem ez a helyzet. Sok cég a tartalom megfelelő struktúráját és rendezettségét nem tartják elég fontosnak, és nem gondolják, hogy prioritást élvez a külalak. Ezért van, hogy teljes mértékben ezt elhanyagolják, ami a legtöbb esetben nagy hátrányt jelent a konkurenciával szemben. Ugyanis, ha a lehetséges kliens nem látja át a kapott dokumentumot elsőre, akkor nem fogja az idejét arra pazarolni, hogy megértse azt. Valószínűleg nem csak hogy túl elfoglalt ehhez, de türelme sincs ahhoz, hogy átrágja magát rajta, így hiába adta a vállalkozásod az év ajánlatát, az ügyfél azokhoz fog fordulni, akikről első ránézésre azt gondolja, hogy értik a dolgukat. 

Egy jól szerkesztett ajánlat összegzi, hogy mire van szüksége az ügyfélnek, prezentálja a várható eredményeket, nem csak árat, de megoldást ajánl és megnyugtat, hogy a szolgáltatást időben, és a költségvetés keretein belül teljesíti a céged, vagy a terméket úgy és akkor szállítod, ahogy az le van dokumentálva . Ha ezt kihagyod, akkor a legfontosabb és legmeggyőzőbb információkat hagyod ki, és ezzel nem mutatod meg azt az értéket, amelyet a vállalkozásod a potenciális ügyfél számára tudna nyújtani.

Tűnj ki a versenytársak közül azzal, hogy olyan szoftvert használsz, ami automatikusan, egy kattintással egy jól szerkesztett, átlátható és a cég arculatához illeszkedő ajánlatot hoz létre profi sablonokat használva. 
Próbáld ki kötelezettség mentesen, hogy milyen könnyű ez a
Droposallal, ide kattintva

#4 Túl sok szakszó használata nem mutat jobb képet rólad

Vannak, akik úgy érzik, hogy sok szakzsargon használatától hozzáértőbbnek és tapasztaltabbnak tűnnek, de valójában sokszor pont az ellenkezőjét érik el annak, amit szeretnének. Számtalan üzleti dokumentumot nem olvasnak el részletesen, mert már első ránézésre érthetetlen a szöveg, még a szakmában jártasabb embernek is. 

A szakszavak, a rövidítések vagy a feleslegesen nyakatekert kifejezések csak összezavarhatják az ügyfelet, vagy egyszerűen csak untatják majd. A dokumentumnak nem az a célja, hogy a kifinomult szókincsedet csillogtasd, hanem hogy meggyőzze a leendő partnert, arról, hogy a te ajánlatod a legjobb. Ehhez teljesen megfelel egy egyszerűbb, közérthetőbb, tömörebb nyelv használata, hogy az könnyen követhető és érthető legyen. Nem kellenek a hosszú, összetett bonyolultabb mondatok sem, fogalmazd meg a mondandód röviden és frappánsan, csak a lényeget, különben elijesztheted a következő vásárlódat. 

#5 Nem tudod, hogy mire van szüksége az ügyfelednek

Erre biztos az a válaszod, hogy hogyne tudnád, hiszen rád van szüksége. Pontosabban a szolgáltatásodra vagy a termékedre. Pedig ez nem igaz, legalábbis nem teljesen. Az ügyfeled egy megoldásra, vagy tehermentesítésre vágyik, ami segíti őt egy vagy több célja elérésében. 

Mivel számos vállalkozás nem jut erre a felismerésre, így az ajánlatból hiányzik az a rész amelyből a kliens számára egyértelműen kiderül, hogy mik a konkrét előnyei annak, ha téged választanak. 

Nem arra kell összpontosítani, hogy mit adsz el nekik, hanem arra, hogy mire és hogyan nyújt számukra ez megoldást. Ezért nagyon fontos megérteni azokat a problémákat és nehézségeket, amikkel a leendő ügyfeled szembenéz, és erre kell kínálni valamiféle segítséget. Tehát a kulcs, a közös nevező, és az, hogy arra koncentrálj, hogy mit vár el a vásárló, nem pedig arra, hogy te vagy a terméked, esetleg a szolgáltatásod miért jó. 

Végszó

Összegezve, annak érdekében, hogy versenytársaid előtt jár, kitűnj a tömegből és sok értékesítést vigyél végig sikeresen, ahhoz elengedhetetlen egy tökéletesen kivitelezett árajánlat. Egy kis hiba is nagy veszteséget okozhat a cégednek.
Igaz, ez rengeteg munkának, időnek és ezáltal költségnek tűnik. 

Hogyan lehetne hatékonyabbá és egyszerűbbé tenni az ajánlatkészítés folyamatát, ráadásul hibák nélkül?

Egy felhőalapú árajánlat-készítő szoftverrel egy kattintással lehet létrehozni a tökéletes dokumentumot, amivel könnyedén kiküszöbölhető az összes fentebb említett probléma, ezzel versenyelőnyhöz, több értékesítéshez és gyors megtérüléshez jutva. 

Próbáld ki, hogyan növelheted egyszerűen az eladások számát a Droposallal, ide kattintva.

Ne maradj le a legújabb cikkeinkről

Küldetésünk a tudásmegosztás, ezért elküldjük időnként a legfrissebb cikkeinket. Megéri feliratkoznod!

További cikkeink

Regisztráció bemutatóra

Töltsd ki az alábbi adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot, hogy körbevezethessünk